lunes, 28 de febrero de 2011

La vida quotidiana

MENJAR
El vi i el pa eren els elements fundamentals en la dieta medieval i a les zones on el vi no era gaire utilitzat la beguda més consumida era la cervesa. La carn més consumida era la del porc, però a vegades també utilitzaven la de vaca i la d’ovella. El pa era un 70% de la dieta dels aristòcrates, i els camperols menjaven una barreja de cereals.


CLIMA I LA VIDA
Els homes i les dones de l’edat mitjana patien conseqüècies del medi físic. Els hiverns eren molt difícils de sobre viure i utilitzaven el foc per combatir el fred. Gràcies al la llenya o el carbó vegetal, la majoria de gent evitava el fred i van sugerir sistemes rudimentaris de calefacció, però el sistema més utilitzat era la xemeneia. Durant l’hivern les pells eren l’element característic de la vestimenta medieval.


CASES
Les cases solien tenir una tanca al voltant on es trobava un hort on es cultivaven llegums i hortalisses i algunes fruites. Les cases tenien poc mobiliari, algunes olles de ceràmica, plats, una taula i tamburets i el coberts, tot i que principalment utilitzaven les mans per menjar.
De primer plat a l’hivern es servia sopa (de caldo de carn amb pa) i de segon carn amb salsa i verdures.


VESTIMENTA
Els habitants del poble vestien túniques amplies forrades que s’arrapaven al cos gràcies a cinturons o fibòles. Els homes duien una samarreta de lli fins als genolls amb una túnica per sobre i pantalons amb polaines i botes i les dones duien sobre la túnica una bata oberta per davant recollida amb una cadeneta que les permetia caminar, i si eren camperoles només duien una túnica.

4 comentarios: